-->

Καστρί

Κοντά στον οικισμό Εμπορειός μπορείτε να επισκεφτείτε ένα οχυρό της Ελληνιστικής Εποχής. Με ισχυρό τείχος, δυο πύργους άμυνας και μια πύλη το οχυρό αυτό είχε κτιστεί με σκοπό να προστατεύονται οι κάτοικοι σε ώρα ανάγκης. Μέσα στο Καστρί λειτουργούσε ελαιοτριβείο και αυτό φαίνεται από τα ερείπια αρχαίων ελαιοτριβείων που υπάρχουν στην περιοχή. Η θέση θεωρείται στρατηγική καθώς επιτρέπει  την εποπτεία της γύρω περιοχής αλλά και της θάλασσας.

 

Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα

Θεωρείτε ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Καλύμνου. Περιλάμβανε ναούς, θέατρο, γυμνάσιο, βουλευτήριο, αγάλματα, ειδώλια και επιγραφές. Το ιερό δυστυχώς καταστράφηκε από τους Χριστιανούς την Παλαιοχριστιανική Εποχή και στη θέση του ανεγερθήκαν δυο εκκλησιές ο Χριστός της Ιερουσαλήμ και η Αγία Σοφία. Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να δει μονό της δυο εκκλησίες.

 

Οικισμός Ελληνικά

Κατά την Παλαιοχριστιανική Εποχή ο οικισμός Βαθύ ακμάζει ως ο μεγαλύτερος οικισμός γύρω από το λιμάνι της Ρίνας, στη θέση Ελληνικά. Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να θαυμάσει εκκλησιές, οικίες και τάφους που διατηρούνται σε εντυπωσιακή κατάσταση.  Στον Βαθύ υπάρχουν και τα ερείπια από δεκατρείς συνολικά παλαιοχριστιανικές εκκλησιές. Οι οποίες είναι : Αγία Σοφία, Ανάσταση, Άγιος Γεώργιος, Αγία Ειρήνη, Βασιλική οικοπέδου Χαλκίτη, Θεολόγος, Ανώνυμη Εκκλησία, Παλαιοπαναγιά, Τίμιος Σταυρός, Ταξιάρχης, Πάνω Παναγιά, Άγιος Αντώνιος και Αγία Άννα.

 

Κάστρο της Χώρας

Το Κάστρο της Χώρας βρίσκεται στα βορειοανατολικά του οικισμού Χώρα. Κτίστηκε  τον 11ο μ.Χ. αιώνα και επισκευάστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες στα τέλη του 15ου αιώνα. Έως τις αρχές του 18ου αιώνα το Κάστρο της Χώρας αποτελούσε το οικιστικό κέντρο του νησιού και υπολογίζεται βάση των ευρημάτων ότι μέσα κατοικούσαν 1200-1500 άνθρωποι. Σήμερα, μέσα στο κάστρο, σώζονται δέκα εκκλησιές με  τοιχογραφίες 15ου και 16ου αιώνα.

 

Κάστρο της Χρυσοχεριάς

Στα μέσα του 15ου αιώνα το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών έκτισε το Κάστρο της Χρυσοχεριάς το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Χώρα και την Πόθια. Στα ανατολικά του βρίσκεται το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Χριστού και στα δυτικά το εκκλησάκι του Προδρόμου και τα δύο με Μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Επίσης κοντά στο Κάστρο της Χρυσοχεριάς σώζονται και τρεις πέτρινοι ανεμόμυλοι .

 

Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο και Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Το μουσείο βρίσκεται στον οικισμό Πόθια, δίπλα από το Δημαρχείο και άνοιξε τις πόρτες του το 1994. Στο μουσείο αυτό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην ναυτική παράδοση της Καλύμνου και να έρθει σε επαφή με τις μεθόδους της σπογγαλιείας. Επίσης εκτίθενται και αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων. Το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο αποτελεί το μοναδικό σπογγαλιευτικό μουσείο στην Ελλάδα και σε αυτό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλη την εξέλιξη και την πρόοδο των καταδυτικών μεθόδων αλλά και να δει διάφορα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην σπογγαλιεία και την επεξεργασία σπόγγων.

Στο ίδιο κτήριο μπορείτε να επισπευτείτε και το Λαογραφικό Μουσείο με δείγματα του λαϊκού πολιτισμού της Καλύμνου όπως παραδοσιακές ενδυμασίες, είδη παραδοσιακού σπιτιού και παραδοσιακά έπιπλα. Το λαογραφικό μουσείο δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει πως οργανώνονταν τα σπίτια τον 19ο αιώνα όπως επίσης και να γνωρίσει τα ήθη και έθιμα του τόπου.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου βρίσκεται στην Πόθια και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει κατά θεματικές ενότητες την ιστορική και πολιτιστική πορεία του νησιού από τους προϊστορικούς έως και τους Μεταβυζαντινούς χρόνους.

 

Νεοκλασσικό

Το κτίριο αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σπίτια που κτίστηκαν σ τις αρχές του 20ου αιώνα στην Κάλυμνο. Η ιδιωτική αυτή συλλογή αποτελείται από οικογενειακά κειμήλια, φωτογραφίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να βιώσει μια πραγματικά άλλη εποχή. Στο σπίτι υπάρχουν επίσης κάποια κεντήματα από την κοινότητα Καλύμνιων της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, όπου ζούσαν οι προ-παππούδες του ιδιοκτήτη. Η συλλογή αυτή βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού.

 

Φρούριο Καστέλι

Κτίστηκε κατά τον 7ο αιώνα, την εποχή των Αραβικών επιδρομών απέναντι από νησί της Τελένδου. Η έντονη και εκτεταμένη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή του φρουρίου μαρτυρείται από τα ευρήματα κεραμικής τέχνης.

 

Τέλενδος

Στο  νησί  υπάρχουν  αρκετά  ίχνη  υστερορωμαϊκής  και  πρωτοβυζαντινής  κατοίκησης,  ενώ  διασώζονται  τμήματα  παλαιοχριστιανικών  ναών  και  ταφών.  Σε  απόκρημνη  πλαγιά  του  βουνού  Ράχη ,  στη  θέση  όπου  σήμερα  είναι  η  εκκλησία  του  Αγίου  Κωνσταντίνου  διακρίνονται  υπολείμματα  οχυρωμένου  βυζαντινού  οικισμού. Το 1998 ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κοντά στην παραλία Χοχλακάς αποκάλυψαν ένα μέρος του συμπλέγματος της Παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Αγία Τριάδας. Η εκκλησία χτίστηκε κατά το πρώτο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ. και κατεδαφίστηκε από το σεισμό του 554 μ.Χ.

Help us improve the translation for your language

You can change any text by clicking on (press Enter after changing)

X