-->

Δείτε επίσης

Το νησί της Καλύμνου προσφέρει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον για αναρρίχηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το νησί θεωρείτε ένας από τους σπουδαιότερους αναρριχητικούς προορισμούς παγκόσμια. Οι λόγοι δεν είναι άλλοι από τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, την άριστη ποιότητα των βράχων, την εύκολή και ολιγόλεπτη πρόσβαση στα πεδία και την μαγευτική θέα που προσφέρουν στο Αιγαίο.

Ο αναρριχητικός τουρισμός στην Κάλυμνο έχει αφετηρία κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘90,  όπου φημισμένοι Ιταλοί αναρριχητές ήρθαν για διακοπές στο νησί. Η διάνοιξη των πρώτων διαδρομών μετατράπηκε σε μία περιπέτεια για αυτούς, καθώς οι κάτοικοι και οι Αρχές, έχοντας άγνοια του αντικειμένου, πίστεψαν ότι είχαν σκοπό να κλέψουν τα πετρώματα και τους σταλακτίτες της Καλύμνου και έτσι τους συνέλαβαν.

Με το πέρασμα των χρόνων οι ντόπιοι ανακάλυψαν τις προοπτικές που έκρυβε το νησί και έτσι σήμερα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς συνεργάζονται για την αξιοποίηση αυτών των βραχωδών περιοχών. Για τη σωστή πληροφόρηση των επισκεπτών, ο Δήμος Καλύμνου δημιούργησε ένα γραφείο εξυπηρέτησης και ενημέρωσης, κάτω από το διασημότερο αναρριχητικό πεδίο της Καλύμνου, την Οδύσσεια. Επίσης, στους αρχάριους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση στην κλειστή πίστα αναρρίχησης, η οποία λειτούργησε το 2010. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην Κάλυμνο υπάρχει μια Ομάδα Διάσωσης που μπορεί να βοηθήσει σε οποιοδήποτε ατύχημα, σχετικά με την αναρρίχηση.

Στο νησί υπάρχουν 24 απόκρημνοι βράχοι με 200 περίπου βραχοκορφές. Η σύνθεση του βράχου είναι ασβεστολιθική, άριστης ποιότητας και είναι απότομος μόνο σε συγκεκριμένα σημεία. Στην Κάλυμνο εφαρμόζεται το Γαλλικό σύστημα αξιολόγησης καθώς θεωρείτε το πιο αντικειμενικό.

Η πλειοψηφία των διαδρομών βρίσκεται στο δυτικό – βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ενώ για τη διάνοιξη των διαδρομών χρησιμοποιούνται σύγχρονα υλικά, στα οποία γίνεται τακτικά συντήρηση. Οι περισσότερες διαδρομές είναι καλά ασφαλισμένες με βύσματα και οι κορυφές τους είναι εξοπλισμένες με αλεξικέραυνα. Οι βαθμοί δυσκολίας ξεκινούν από 4c για τις εκπαιδευτικές διαδρομές και φτάνουν έως και 9c για τους πιο έμπειρους.

Μέχρι σήμερα έχουν διανοιχθεί περίπου 60 πεδία με διαδρομές δυσκολίας από 4 έως 9 βαθμών. Οι περισσότερες αυτού του επιπέδου κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν και διαδρομές που φτάνουν τα 50 – 60 μέτρα.

Στην Κάλυμνο ανοίγονται περίπου 100-150 νέες διαδρομές κάθε χρόνο ενώ αυτή τη στιγμή το νησί έχει πάνω από 1300 οργανωμένες διαδρομές.  Επίσης, τα τελευταία χρόνια στο νησί της Τελένδου, δημιουργούνται όλο και περισσότερες διαδρομές, με έμφαση στις διαδρομές «πολλών σχοινιών» διαφορετικού ύψους.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναρρίχηση και τις διαδρομές τότε σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Πληροφοριών και Εξυπηρέτησης του Δήμου Καλύμνου στο τηλέφωνο 2243059445.

Το γραφείο βρίσκεται κάτω από το διασημότερο αναρριχητικό πεδίο της Καλύμνου, την «Οδύσσεια».

Το 2000 διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο νησί ένα διεθνές φεστιβάλ αναρρίχησης, το «Kalymnos Rock Climbing Festival». Το φεστιβάλ αυτό σταδιακά προσέλκυσε αρκετούς λάτρεις του είδους και μεγάλα ονόματα της αναρρίχησης παγκοσμίως.  Μέχρι σήμερα το νησί έχει φιλοξενήσει 10 παγκόσμια φεστιβάλ με τη στήριξη του Δήμου Καλύμνου.the-north-face-kalymnos-climbing-festival

Οι απώτεροι στόχοι αυτής της διοργάνωσης είναι η προώθηση του Ελληνικού θεματικού τουρισμού, η επέκταση της τουριστικής περιόδου στο νησί (λαμβάνοντας υπόψη ότι η διοργάνωση λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο) και τέλος η διατήρηση της φήμης του νησιού ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για αναρρίχηση.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 6500 αθλητές από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ και είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Κάλυμνο. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αλλάζει σε κάθε διοργάνωση διατηρώντας όμως σταθερές κάποιες βασικές δραστηριότητες. Μερικές από αυτές είναι η γνωριμία και αναρρίχηση με διεθνούς φήμης επαγγελματίες, η αναρρίχηση χωρίς εξοπλισμό σε παραθαλάσσιες περιοχές και η επίδειξη της αναρριχητικής κουλτούρας σε παιδιά και νέους από την Κάλυμνο με σκοπό να διαδοθεί το άθλημα και στους ντόπιους.

Help us improve the translation for your language

You can change any text by clicking on (press Enter after changing)

X