-->

Δείτε επίσης

Η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους στην Κάλυμνο είναι ιδανική για τους λάτρεις της ποδηλασίας στο βουνό. Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν συναρπαστικές διαδρομές από ασφαλτοστρωμένους δρόμους μέχρι ειδικά σχεδιασμένες ποδηλατικές διαδρομές στο βουνό.

Μία από τις πιο όμορφες και ασφαλτοστρωμένες διαδρομές  είναι αυτή που ξεκινάει από το Μασούρι και φτάνει μέχρι την περιοχή Εμπορειός με πανοραμική θέα στο νησί της Τελένδου. Γενικότερα, η περιοχές αυτές διαθέτουν αρκετές επιλογές σε άσφαλτο κατά μήκος της θάλασσας όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα.

Μια σχετικά εύκολη διαδρομή σε χωματένιο δρόμο είναι και αυτή που ξεκινάει από τον Εμπορειό και καταλήγει στο ακρωτήρι στα βορειοδυτικά.  Άλλη μια ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από την περιοχή Σκαλία και καταλήγει στην παραλία που βρίσκεται στην περιοχή Παλιόνησος.

Οι πιο έμπειροι ποδηλάτες μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ξεκινάει από την Πόθια και καταλήγει στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης και στο σπήλαιο Κεφαλάς. Τέλος, υπάρχουν άλλες δυο διαθέσιμες διαδρομές από το Βαθύ προς την περιοχή Στημένια και από την περιοχή Πηγάδια προς τις περιοχές Καμάρι και Βίγλες.

Η Κάλυμνος διαθέτει αρκετές διαδρομές για ορεινή πεζοπορία. Τα μονοπάτια αυτά έχουν διατηρηθεί και ο επισκέπτης που θα τα ακολουθήσει θα απολαύσει τη θέα στην θάλασσα του Αιγαίου και θα ανακαλύψει τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Όλες οι διαδρομές έχουν σήμανση με προκαθορισμένη αφετηρία και τερματισμό για να σας βοηθήσουν

 

Διαδρομή Απόσταση Βαθμός Δυσκολίας Λεπτομέρειες
Πόθια-Βαθύ 5.5Km Εύκολη Ξεκινάει ανατολικά της Πόθιας, πάνω από την εκκλησία της Αγίας Τριάδος
Αργινώντα-Βαθύ 7Km Εύκολη Ξεκινάει από την στάση του λεωφορείου στην παραλία των Αργινώντων
Χωριό-Προφήτης Ηλίας 4.5Km Υψηλής Δυσκολίας Ξεκινάει βορειοδυτικά του Μεγάλου Κάστρου στο Χωριό
Καντούνι-Άγιος Φώτης 2.5Km Εύκολη Ξεκινάει στα αριστερά της παραλίας Καντούνι
Αγία Αικατερίνη-Όρμος Κεφάλας 2.5Km Εύκολη Ξεκινάει μόλις προσπεράσετε την Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Αφότου διανύσετε τα πρώτα 500 μέτρα, στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε τα σήματα
Άγιος Γιώργης 2Km Εύκολη Η αφετηρία βρίσκεται επί του δρόμου προς Βοθύνους. Πριν το λαογραφικό σπίτι ακολουθείτε ένα ευδιάκριτο μονοπάτι προς τα αριστερά
Βαθύ – Κυραψιλή-Πεζόντα 5Km Εύκολη Ξεκινάει από το εκκλησάκι του Σταυρού, στην κορυφή του δρόμου στην βορειοανατολική πλευρά της κοιλάδας του Βαθύ
«Το Μονοπάτι της Καλύμνου» 100km Συνδυασμός Μπορεί να γίνει ως μια συνεχόμενη πεζοπορία ή αποσπασματικά σε 10 μέρες

Η βραχώδης σύνθεση της Καλύμνου είχε ως αποτέλεσμα δημιουργία αρκετών σπηλαίων. Αρκετά παρουσιάζουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού στην αρχαιότητα ήταν κατοικήσιμα ή αποτελούσαν χώρους θρησκευτικής λατρείας.  Σήμερα, μόνο δεκαέξι σπήλαια είναι επισκέψιμα. Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποια από τα γνωστά που αξίζει να επισκεφτείτε.

  • Σπήλαιο Κεφαλάς

Στο σπήλαιο υπάρχει ένας επιβλητικός διάδρομος με σταλακτίτες και σταλαγμίτες μήκους 103 μέτρων.  Έχει συνολική έκταση 1000m2 και 6 θαλάμους. Στο σπήλαιο Κεφαλάς έχουν ανακαλυφτεί ίχνη λατρείας του Ολυμπίου Διός. Βρίσκεται κοντά στην περιοχή Πόθια και μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά από τις 08:30 ως τις 14:00, εκτός Τρίτης και Πέμπτης.  Κατά την είσοδο σας θα σας δοθεί κράνος με ενσωματωμένο φως.

  • Σπήλαιο των Επτά Παρθένων

Το σπήλαιο των Επτά Παρθένων βρίσκεται στην περιοχή Φλάσκας. Ο μύθος λέει πως εκεί κρύφτηκαν 7 παρθένες για να σωθούν από επίθεση πειρατών. Οι γυναίκες δεν επέστρεψαν όμως ποτέ στο κάστρο και έτσι δόθηκε αυτό το όνομα στο σπήλαιο. Μέσα έχουν ανακαλυφθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ υπάρχει και μια μικρή λίμνη με πέτρινα σκαλιστά σκαλοπάτια.

  • Σπήλαιο Σκαλίων

Το σπήλαιο Σκαλίων  ή Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στην περιοχή Μασούρι.  Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει φυσικούς σταλακτίτες σε διάφορους σχηματισμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως το σπήλαιο είναι σχετικά απόκρημνο, για αυτό θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί όταν το επισκεφτείτε.

  • Σπήλαιο Στημενίων

Το σπήλαιο Στημενίων βρίσκεται στην περιοχή Άγιος Νικόλαος. Σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκονται δύο ακόμα σπήλαια τα οποία, με βάση τα ευρήματα, χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες στην αρχαιότητα. Το σπήλαιο Στημενίων διαθέτει οπαίο στην κορυφή του που χρησιμεύει τόσο  στο φωτισμό του σπηλαίου όσο στην είσοδο των ανθρώπων. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά κεραμικά, αρχαία λίθινα εξαρτήματα και ερείπια οικοδομημάτων.

  • Σπήλαιο Χοιρομάντρες

Το Σπήλαιο Χοιρομάντρες βρίσκεται στη περιοχή της Πόθιας, κάτω από Μονή  των Αγίων Πάντων. Μέσα και γύρω από το σπήλαιο ανακαλύφθηκαν νεολιθικά ευρήματα και όστρακα που χρονολογούνται  έως και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

  • Σπήλαιο Αγίας Βαρβάρας

Το σπήλαιο Αγίας Βαρβάρας πήρε το όνομα του από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται κοντά. Αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός στενού διαδρόμου. Ευρήματα που ανακαλύφθηκαν μέσα στο σπήλαιο αποδεικνύουν τη χρήση του από την Πρώιμη Χαλκοκρατία.

  • Σπήλαιο Δασκαλειό

Για τους πιο έμπειρους φυσιολάτρες και εξερευνητές συστήνεται το σχετικά δυσπρόσιτο σπήλαιο Δασκαλειό στη περιοχή Βαθύ. Εκεί  εντοπίστηκαν προϊστορικά ευρήματα, νεολιθικά εργαλεία και κεραμικά Μεσομινωικής και Υστερομινωικής Εποχής.

 

Help us improve the translation for your language

You can change any text by clicking on (press Enter after changing)

X