-->

Δείτε επίσης

Μιρμιζέλι

  • Μιρμιζέλι: Η χωριάτικη σαλάτα της Καλύμνου. (δείτε εδώ τη συνταγή)

mermizeli

Φύλλα Καλύμνικα

  • Φύλλα Καλύμνικα: Τα παραδοσιακά ντολμαδάκια. (δείτε εδώ τη συνταγή)

%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1

Μουούρι Καλύμνου

  • Μουούρι Καλύμνου: Παραδοσιακή συνταγή για αρνάκι γεμιστό στο φούρνο. (δείτε εδώ τη συνταγή)

 %ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9

 Σπινιάλο

Το σπινιάλο είναι ένα παραδοσιακό μεταποιημένο αλιευτικό προϊόν της Δωδεκανήσου. Παράγετε σε μικρές ποσότητες από τη φούσκα και την πίνα κυρίως στο νησί της Καλύμνου. Η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής σπινιάλου φούσκας που ακολουθείτε στο νησί είναι:

Κόβετε η φούσκα σε δύο μέρη κατά μήκος των σιφώνων της και αφαιρούμε ακέραιο το μαλακό περιεχόμενο της. Ακολούθως, το τοποθετούμε μια ώρα σε κουβά με θαλασσινό νερό. Ακολουθεί διαδικασία καθαρισμού της ψίχας 4 με 5 φορές σε θαλασσινό νερό. Όταν είναι έτοιμη και αποστραγγισμένη από το νερό, τοποθετούμε σε βαρέλι μια στρώση χοντρού αλατιού και φούσκας εναλλάξ. Για 24 ώρες το βαρέλι πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος. Το τελικό προϊόν τοποθετείτε σε γυάλινο μπουκάλι το οποίο περιέχει 4-5 εκατοστά θαλασσινό νερό και φούσκες μέχρι πάνω. Αφού κλείσει το μπουκάλι, το προϊόν διατηρείτε για 6 μήνες στο ψυγείο.

spinialo01

 

 

 

 

 

 

Γλυκό Κρασί Ανάμα

Το ντόπιο κρασί είναι το Ανάμα που φτιάχνεται από λιαστό μοσχάτο. Τα σταφύλια που προορίζονται για την οινοποίηση τέτοιου είδους κρασιών τοποθετούνται στον ήλιο για να συμπυκνωθούν μέχρι ν’ αποκτήσουν 18 με 20 βαθμούς μπωμέ.

Στη συνέχεια τα σταφύλια πατιούνται κι αφήνονται να ζυμωθούν. Με τη ζύμωση φτάνουν τους 9 με 11 βαθμούς οινοπνεύματος και περιέχουν 8 με 9 βαθμούς μπωμέ. Το οινόπνευμα στα κρασιά αυτά δεν μπορεί ν’ αυξηθεί εξ αιτίας της ωσμωτικής πίεσης, που εμποδίζει τη μαγιά του κρασιού να συνεχίσει τη ζύμωση και ν’ αφομοιώσει το σταφυλοσάκχαρο.

%cf%8d%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84

 

 

 

 

Θυμαρίσιο Μέλι

Το θυμαρίσιο μέλι που παράγεται στην Κάλυμνο είναι εξαιρετικής ποιότητας, με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, και πολύ μεγάλες προοπτικές στην αγορά. Απολαμβάνει την υψηλότερη τιμή από όλες τις κατηγορίες ελληνικών μελιών, και αυτό οφείλεται στο εξαιρετικό άρωμα, στη γεύση, την πυκνότητα και  τη διατήρησή του για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ρευστή κατάσταση.

meli

 Αλιφασκιά και Θρούμπι

Η Κάλυμνος φημίζεται για το Θρούμπι και την Αλιφασκιά ή αλλιώς Φασκόμηλο. Ο παραδοσιακός τρόπος αποξήρανσης βοτάνων και μπαχαρικών είναι:

Σε σκοτεινό, ζεστό, καλά αεριζόμενο και ξερό μέρος κρεμάτε τα στεγνά κλωνάρια του μυρωδικού δεμένα σε μπουκετάκια και περιμένετε υπομονετικά μέχρι να ξεραθούν. Αν πρόκειται για φύλλα χωρίς μίσχο, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα χαλαρό πουγκί από τούλι. Και στις δύο περιπτώσεις είναι καλύτερα να τα κλείσετε στη συνέχεια σε μια χαρτοσακούλα που έχετε τρυπήσει σε μερικά σημεία για καλύτερη κυκλοφορία αέρα. Θα χρειαστούν περίπου 2-3 εβδομάδες. Μπορείτε επίσης να τα απλώσετε σε μια στρώση πάνω σε ένα δίσκο ντυμένο με χαρτί και να τα τοποθετήσετε επίσης σε ζεστό και καλά αεριζόμενο μέρος.

alisfakia

Help us improve the translation for your language

You can change any text by clicking on (press Enter after changing)

X