-->

Η Κάλυμνος Σήμερα

Η Κάλυμνος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό διαμέρισμα της Ελλάδας, στο  Αιγαίο Πέλαγος, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Με πληθυσμό περίπου 16 χιλιάδων κατοίκων και έκταση 112χλ2 η Κάλυμνος αποτελεί το 26ο μεγαλύτερο Ελληνικό νησί και το 4ο μεγαλύτερο του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων.

Το όνομα του νησιού αρχικά ήταν Κάλυνδα στη συνεχεία Κάλυμνα και τελικά Κάλυμνος.Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ουρανός και η Γαία είχαν πολλά παιδιά: Τους Τιτάνες, τους Γίγαντες, τους Κύκλωπες και τους Εκατόχειρες. Έχοντας υπόψη του ο Ουρανός ότι ένας από τους γιους του θα μπορούσε να τον εκθρονίσει, αποφάσισε να τους πετάξει όλους στα Τάρταρα, στον πάτο της γης. Ο Κάλυδνος όμως, ένας από τους γιους, έπεσε πάνω σ’ ένα κομμάτι γης, που αναδύθηκε και σχημάτισε ένα νησί, το οποίο ονομάστηκε «Το νησί του Κάλυδνου» ή όπως θα λέγαμε σήμερα «Το νησί της Καλύμνου».

Επίσης, είναι ευρέως γνωστή ως «το νησί των σφουγγαριών», λόγω του μεγάλου αριθμού των σφουγγαράδων που δραστηριοποιούνταν στο νησί τα παλαιότερα χρόνια. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν σφουγγαράδες που δραστηριοποιούνται στο νησί και κρατάνε την παράδοση ζωντανή. Αξίζει να αναφερθεί πως όταν άρχισε το νησί να στηρίζεται οικονομικά στην επεξεργασία σφουγγαριών, οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες κατείχαν το 70% της εξαγωγής θαλάσσιων σφουγγαριώνπαγκοσμίως.

Ένα νησί με σπάνια φυσική ομορφιά και άρρηκτα συνδεδεμένο με μύθους και περιπέτειες, η Κάλυμνος συνδυάζει τη γοητεία του φυσικού τοπίου και την αυθεντική Ελληνική φιλοξενία. Τα τελευταία χρόνια, η Κάλυμνος έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης αφού προσφέρει στους λάτρεις του είδους περισσότερες από 1300 διαδρομές σε φυσικούς βράχους απαράμιλλης ομορφιάς με θέα τη θάλασσα του Αιγαίου. Αναμφίβολα το νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις ηλικίες και προσφέρει δραστηριότητες για όλους. Η Κάλυμνος  σας περιμένει να την ανακαλύψετε!

Help us improve the translation for your language

You can change any text by clicking on (press Enter after changing)

X