-->

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Οι ιστορικές αναφορές για το νησί της Καλύμνου έχουν ως αφετηρία την Αρχαϊκή Εποχήόπουκατά το τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα, οι Πέρσες υπό τον βασιλέα Δαρείο είχαν κυριαρχήσει στις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Η Κάλυμνος αναγκάζεται να δώσει «Γή και ύδωρ». Οι Καλύμνιοι όμως αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο εναντίον της ελεύθερης ακόμη Ελλάδας. Μετά την ήττα των Περσών στη Σαλαμίνα και την καταστροφή του στόλου τους, οι Καλύμνιοι διώχνουν τις περσικές φρουρές κι απαλλάσσονταιαπό τον ζυγό.

Οι κάτοικοι της Καλύμνου κατά την Κλασσική Εποχή και πιο συγκεκριμένακατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο 431-404 π.Χ., παραμένουν σύμμαχοι των Αθηναίων. Στα μέσα όμως του πολέμου το νησί καταλήφθηκεαπό τον ναύαρχο των Σπαρτιατών ο οποίος δεν μπόρεσε να εγκαταστήσει στο νησί ολιγαρχική διοίκηση πιστή στη Σπάρτη. Το αποτέλεσμα ήταν η Κάλυμνος να επανέλθει στη συμμαχία της με την Αθήνα. Το 333 π.Χ., μετά την άλωση της Αλικαρνασσού από στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου, η Κάλυμνος απαλλάχθηκεαπό την κυριαρχία της Αλικαρνασσού. Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Εποχήςκαι συγκεκριμένα από το 220 ως το 215 π.Χ. η Κάλυμνος υπάγεται στην Κω. Μαζί με την Ρόδο και τη Ρώμη συμμετέχει στον πόλεμο εναντίων του Φιλίππου του Ε’ βασιλιά της Μακεδονίας.

Ένας τσουνάμι που γίνεται το 554μ.Χ κατά τη Βυζαντινή Εποχή καταγράφετε από ιστορικό της εποχής. Συγκεκριμένα η σεισμική δόνηση περιγράφετε πωςεπέφερε καθίζηση του εδάφους και η θάλασσα εισόρμησε και κατέκλυσε τα παράλια, επιστρέφοντας πίσω ορμητική, παρέσυρε και αφάνισε ανθρώπους και οικισμούς. Το 1306 μ.Χ. η Κάλυμνος καταλαμβάνεται από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ.

Το 1523 μ.Χ. οι Καλύμνιοι που είχαν απομείνει στο νησί  αποφάσισαν, για ν’ αποφύγουν άσκοπες θυσίες, να παραδοθούν στους Τούρκους που πολιορκούσαν το νησί. Κάπως έτσι ξεκινάει η περίοδος της Τουρκοκρατίας στο νησί της Καλύμνου. Την 29 Αυγούστου 1824, ημέρα της μεγάλης ναυμαχίας μεταξύ του ελληνικού στόλου με ναύαρχο τον Μιαούλη, και του τουρκικού, οι Καλύμνιοι συγκεντρώθηκαν στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, και γονατιστοί  προσευχήθηκαν για την νίκη ενώ παρακολουθούσαν τη ναυμαχία.

Σε ότι αφορά τη Νεότερη ιστορία, στις 12 του Μάη 1912, ιταλικά πολεμικά αποβίβασαν αγήματα στην Κάλυμνο. Η Ιταλία βρισκόταν τότε σε πόλεμο με την Τουρκία για την Τριπολίτιδα, την οποία και κατέλαβε. Η Ιταλική κατοχή έγινε πολύ σκληρή όταν επικράτησε ο φασισμός στην Ιταλία. Στη δεκαετία του 1930 πολλοί από τους προεστούς και άλλοι εξέχοντες πολίτες της Καλύμνου κλείστηκαν στις φυλακές και εξορίστηκαν. Τα επεισόδια δεν σταμάτησαν και κάθε τόσο ξεσπούσαν, συχνά με βιαιότητα. Στη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, μετά την πτώση της Ιταλίας το 1943, το νησί το κατέλαβαν οι Γερμανοί, που αναγκάστηκαν με την σειρά τους, να το εγκαταλείψουν στους συμμάχους. Την 7 Μαρτίου 1948 επισημοποιήθηκε η ένωση του νησιού με τη Ελλάδα.

Help us improve the translation for your language

You can change any text by clicking on (press Enter after changing)

X