-->

Δείτε επίσης

Οι καταδύσεις είναι μια δραστηριότητα που συστήνεται να δοκιμάσετε στην Κάλυμνο δεδομένης της φήμης και της μεγάλης παράδοσης των ντόπιων σε αυτό τον τομέα. Ο βυθός της θαλάσσιας περιοχής της Καλύμνου είναι αρκετά πλούσιος και ικανός να σας εντυπωσιάσει. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει πλούσια βιοποικιλότητα όπως επίσης αρχαία και νεότερα ναυάγια.  Επίσης, η κατάδυση σας στα νερά της Καλύμνου θα σας προσφέρει μοναδικές εικόνες όπως σπήλαια, ύφαλους και ένα ανενεργό ηφαίστειο  με καθαρή ορατότητα περίπου στα 30 μέτρα.

Ενδεικτικό της παράδοσης των Καλύμνιων στις καταδύσεις είναι το γεγονός ότι στην Κάλυμνο ιδρύθηκε η πρώτη κρατική σχολή κατάδυσης. Επιπρόσθετα, κάθε καλοκαίρι στο νησί διεξάγεται το Διεθνές Καταδυτικό Φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν ομάδες κατάδυσης από όλο τον κόσμο.

Αν και η αυτόνομη κατάδυση απαγορεύεται σε σχεδόν όλη την Ελλάδα, στη Κάλυμνο υπάρχει η μεγαλύτερη αποδεσμευμένη περιοχή, μια ακτογραμμή μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων. Οι περιοχές που συστήνονται για κατάδυση είναι οι παρακάτω:

  • Περιοχή Θέρμα – Πιθάρι, μήκους 12 χιλιομέτρων ακτογραμμής.
  • Το Καταδυτικό Πάρκο, το πρώτο στην Ελλάδα.
  • Σπογγοκαλλιέργειες: η μία στο Καστέλλι και η άλλη στο Καμπί.
  • Η περιοχή Διαπόρι της Λέρου, η οποία είναι από την πλευρά της Καλύμνου.

Στην Κάλυμνο φυσικά θα βρείτε αρκετά κέντρα που εξειδικεύονται στις καταδύσεις εάν χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια.

Η Κάλυμνος, έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια ως το νησί σφουγγαράδων. Η σπογγαλιεία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του νησιού καθώς συμβάλει στην οικονομική ευημερία των ντόπιων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες κατείχαν το 70% την παγκόσμιας παραγωγής σφουγγαριών. Αξιοσημείωτο και δυσάρεστο επακόλουθο της καταδυτικής και σπογγαλιευτικής παράδοσης των Καλύμνιων, είναι και το γεγονός πως στο νοσοκομείο Καλύμνου υπάρχει ειδικός θάλαμος αποσυμπίεσες για τους δύτες.

Μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες οι δύτες, οι γνωστοί και ως «βουτηχτάδες», καταδύονταν «γυμνοί», δηλαδή χωρίς να έχουν το ειδικό προστατευτικό σκάφανδρο και μάθαιναν την τέχνη τους βιωματικά. Αυτός ο τρόπος κατάδυσης σταμάτησε να υφίσταται το 1985. Από τότε τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται στην Κρατική Σχολή Δυτών της Καλύμνου, που είναι η μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα που παρέχει στους απόφοιτους κρατικό επαγγελματικό δίπλωμα δύτη. Γενικότερα για τη σπογγαλιεία υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει. Οι σημαντικότερες είναι:

  • Καγκάβα: Μία από τις παλαιότερες μεθόδους που έχει πλέον περιοριστεί, λόγω της καταστροφής που προκαλεί στο βυθό της θάλασσας. Πρόκειται για ένα συρόμενο εργαλείο, που αναφέρεται από την αρχαιότητα ως «γαγγάμη», ένα μικρό δίχτυ για το ψάρεμα των οστρακοειδών.
  • Καμάκι: Ο αριθμός των σφουγγαριών που μπορούσαν να μαζευτούν με καμάκι ήταν περιορισμένος, αλλά η μέθοδος αυτή δεν απαιτούσε ιδιαίτερο εξοπλισμό ή μεγάλο σκάφος και έτσι μπορούσαν να την εξασκήσουν οι φτωχοί ψαράδες σαν δική τους ανεξάρτητη δουλειά.
  • Σκάφανδρο: Το 1863 ο Φώτης Μαστορίδης παρουσίασε στο λιμάνι της Σύμης μια επαναστατική για την εποχή μέθοδο κατάδυσης η οποία επέτρεπε την παραμονή στο βυθό περισσότερη ώρα. Έτσι, το σκάφανδρο διαδόθηκε πολύ γρήγορα στη σπογγαλιεία.
  • Μηχανισμός Φερνέζ: Το 1920 δοκιμάστηκε και υιοθετήθηκε ένας νέος αναπνευστικός μηχανισμός, που ονομάστηκε Φερνέζ. Με το μηχανισμό αυτό, η κατάδυση συνδύαζε τα πλεονεκτήματα του γυμνού δύτη και του σκάφανδρου με ορισμένες επιπλέον βελτιώσεις.

Ναργιλές: Τη δεκαετία του 1970 αντικαταστάθηκαν όλες οι παλαιότερες μέθοδοι κατάδυσης από το σύγχρονο σύστημα του “ναργιλέ”, που ο δύτης φοράει πλέον στολή βατραχανθρώπου και ένας αεροσυμπιεστής του παρέχει αέρα από το σκάφος.

Help us improve the translation for your language

You can change any text by clicking on (press Enter after changing)

X