-->

Η Χώρα βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πόθιας και για πολλούς αιώνες υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού.

Σήμερα η Χώρα ή Χωριό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η προέκταση της Πόθιας. Ο οικισμός βρίσκεται σε κοιλάδα μακριά από θάλασσα λόγω των πειρατών που υπήρχαν κατά την Αρχαιότητα στο νησί. Είναι ένα μέρος που ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει την πραγματική ζωή στην Κάλυμνο αφού οι κάτοικοι διατηρούν τις παραδόσεις ζωντανές. Στην περιοχή βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καλύμνου όπως το Κάστρο, η Παναγία Κεχαριτωμένη με το αριστοτεχνικό επιχρυσωμένο τέμπλο της, μοναστήρια αλλά και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στη ψηλότερη κορυφή του νησιού, στα 670 μέτρα.

Η περιοχή Μυρτιές βρίσκεται στη δυτική μεριά της Καλύμνου. Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που πήρε το όνομα του από τις μυρτιές που υπήρχαν στην περιοχή.

Στην περιοχή θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια παραλία βοτσαλωτή με σχετικά ρηχά νερά. Συστήνεται για όσους ψάχνουν γαλήνη και χαλάρωση. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η Τέλενδος και κατά τη διάρκεια της μέρας πραγματοποιούνται δρομολόγια με μικρά καραβάκια τα οποία μπορείτε να βρείτε στο λιμάνι.

Η περιοχή διαθέτει επίσης όσα χρειάζεστε για τις διακοπές σας όπως ταβέρνες, μπαρ και ξενοδοχεία.

Το Άργος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Χώρα.

Εκεί βρίσκεται και το αεροδρόμιο. Το όνομα του Άργους δόθηκε από τους Άργειους της Πελοποννήσου που έμειναν εκεί μετά τον ερχομό τους από τον τρωικό πόλεμο. Το Άργος είναι ένας μικρός και αραιοκατοικημένος οικισμός όπου οι κάτοικοι του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Εκεί βρίσκεται επίσης και ο σημαντικότερος βυζαντινός Ναός της Καλύμνου, οι Άγιοι Απόστολοι.

Η περιοχή Μασούρι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του νησιού.

Ο οικισμός θεωρείτε από τους πιο παραδοσιακούς στο νησί με κατάλευκα σπίτια και επιβλητικούς βράχους να ορθώνονται τριγύρω και να συνθέτουν έτσι ένα σκηνικό απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Η περιοχή διαθέτει μια από τις καλύτερες παραλίες που υπάρχουν στην Κάλυμνο με θέα την Τέλενδο. Το Μασούρι διαθέτει και έντονη νυχτερινή ζωή κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Εδώ ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία, καταστήματα, τράπεζες, γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και ποδηλατών.

Τα Σκαλία είναι ένας παραθαλάσσιος αραιοκατοικημένος οικισμός όπου εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την Τέλενδο και το νησάκι Καλαβρο.

Στην περιοχή υπάρχει και το σπήλαιο Σκάλια με δύσκολη πρόσβαση αλλά πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι βραχώδεις πλαγιές που υψώνονται κατά μήκους του δρόμου συνθέτουν ένα ιδανικό τοπίο για αναρρίχηση. Φεύγοντας από την περιοχή ο δρόμος στην δεξιά πλευρά οδηγεί τους επισκέπτες στην Παλιόνησσο, μια περιοχή με ωραία παραλία και νησιωτική άγρια φύση.

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο Εμπορειός και είναι ο πιο απόμακρος οικισμός του νησιού.

Ο οικισμός είναι ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριουδάκι με λιγοστούς κατοίκους.Ο οικισμός διαθέτει παραδοσιακό  χαρακτήρα αφού τα σπίτια εκεί είναι λευκά και δημιουργούν στενά σοκάκια. Κατά την αρχαιότητα ο Εμπορειός ήταν το πρώτο εμπορικό κέντρο της Καλύμνου. Στον Εμπορειό λειτουργούν πολλά παραθαλάσσια εστιατόρια, καφενεία, παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στα βόρεια είναι χτισμένο το Καστρί, ένα οχυρό της Ελληνιστικής εποχής που κτίστηκε για να προστατεύει την περιοχή του Εμπορειού.

Ο Πάνορμος ή γνωστός και ως Καντούνι, θεωρείτε σήμερα πόλος έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί της Καλύμνου.

Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της κοιλάδας Πόθιας. Αρχαιολογικές ανασκαφές έδειξαν πως ο Πάνορμος κατοικείται από τα αρχαία χρόνια αφού εκεί έχουν ανακαλυφθεί αρχαία εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Ο οικισμός είναι κτισμένος γύρω από μια όμορφη παραλία. Ο Πάνορμος επίσης διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Εκεί μπορείτε να νιώσετε τη φιλοξενία και την αυθεντικότητα των ανθρώπων σε μια από τις ψαροταβέρνες της περιοχής. Οι απότομες ορεινές πλαγιές με κατάλληλα διαμορφωμένες διαδρομές είναι ιδανικές για ορειβασία και αναρρίχηση.

Η Πόθια είναι η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι της Καλύμνου.

Η περιοχή που κτίστηκε στις αρχές του 1850 τώρα είναι μια αμφιθεατρικά πυκνοκατοικημένη έκταση με σπίτια, ταβέρνες, καφετέριες και ξενοδοχεία. Εκεί στεγάζεται και το Δημαρχείο, η αστυνομία, το ταχυδρομείο και το λιμεναρχείο Καλύμνου. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα Θέρμα, μια περιοχή με θερμοπηγές που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Στην Πόθια ο επισκέπτης συναντά μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών σπιτιών με έντονα στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού. Στην Πόθια επίσης  λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου, το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο και το Λαογραφικό.

Για τους λάτρεις της νησιωτικής αρχιτεκτονικής, το αρχοντικό της οικογένειας Βουβάλη λειτουργεί σαν μουσείο για όσους θέλουν να το επισκεφτούν. Στη δυτική πλευρά του λιμανιού υπάρχει και η Εκκλησία του Άγιου Σάββα που αποτελεί ακόμα ένα αξιοθέατο της Καλύμνου.

Σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από την Πόθια βρίσκεται ο οικισμός Βλυχάδια στο νότιο τμήμα του νησιού.

Τα Βλυχάδια είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με δυο υπέροχες παραλίες και πολλές παραδοσιακές ταβέρνες. Εκεί βρίσκεται και το ιδιωτικό Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη. Στα Βλυχάδια θα  βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες και καταδυτικό κέντρο. Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων βρίσκεται το Σπήλαιο της Κεφάλας ή αλλιώς  Σπήλαιο του Διός το οποίο διαθέτει έξι θαλάμους με σταλακτίτες.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά με πλοιάρια που αναχωρούν από το λιμάνι της Πόθιας.

Το Βαθύ ή αλλιώς  ο Βαθύς βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από την Πόθια.

Μια εντυπωσιακή και καταπράσινη κοιλάδα εντυπωσιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη ξεκινώντας από το λιμανάκι της Ρίνας μέχρι την περιοχή Στημένια. Οι επισκέπτες μέσα από οδικές διαδρομές ή και περιπάτους μπορούν να απολαύσουν μοναδικά φυσικά τοπία και αρχαιολογικούς χώρους. Με μικρά σκάφη πραγματοποιούνται επισκέψεις στο προϊστορικό σπήλαιο Δασκαλιό  στην είσοδο του λιμανιού της Ρίνας. Λίγα μέτρα από το λιμάνι της Ρίνας υπάρχει ένα φυσικό ενυδρείο το οποίο αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο.

Στη Ρίνα υπάρχουν ξενοδοχεία, παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες.

Το νησί Τέλενδος υπάγεται στην Κάλυμνο και κάποτε αποτελούσε κομμάτι του νησιού.

Το 535 μ.Χ. τα δυο νησιά χωρίστηκαν από ένα σεισμό και έκτοτε απέχουν ελάχιστα. Η Τέλενδος έχει ελάχιστους κατοίκους που ζουν κυρίως από τα σφουγγάρια.

Λόγω της μικρής απόστασης των δυο νησιών,υπάρχουν αρκετά δρομολόγια από την Κάλυμνο προς την Τέλενδογια όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την γοητεία αυτού του μικρού νησιού.

Help us improve the translation for your language

You can change any text by clicking on (press Enter after changing)

X